Wat wil je later worden?
Een zin die in de meeste vriendenboekjes te vinden is.
Mijn antwoord als kind kon nogal eens verschillen,
van boerin tot pottenbakster en alles daar tussen in.
Ik denk dat ik als kind goed in contact was met wie ik ben….lekker veelzijdig!
Waarom tot één ding beperken
als er meerdere talenten zijn die willen groeien?!

Het duurde wel even voordat ik tot dat inzicht kwam. Ik kon mensen enorm bewonderen die levenslan géén beroep hadden en daar ook nog eens in uit bleken te blinken. Lang dacht ik dat dat dé formule tot succes moest zijn. Één ding kiezen en daar vol voor gaan.
Ergens vol voor gaan is niet het probleem. Maar één ding kiezen en daarbij blijven is iets waar ik steeds weer in leek te falen. Totdat ik begreep dat het niet gaat om wat je later worden wilt, of om het najagen van succesformules. Het gaat om zijn wie ik ben. Spelen met al mijn verschillende kleuren.
En toen werd het pas echt leuk. Want mijzelf in al mijn veelzijdigheid omarmen liet mijn talenten bloeien.

Als ik ooit eens een vriendenboekje mag maken schrap ik die vraag. Geen ‘wat wil jij later worden?'(je hoeft tenslotte niets te worden, je bént al iemand😜)maar meer iets in de trant van ‘Welke beroepen lijken jou leuk?’
Zodat iedereen al jong leert dat je best meer dan één beroep mag kiezen. Dat je mag blijven groeien. Dat je mag dromen en veranderen. Dat je steeds weer nieuwe keuzes mag maken.
Mag.
Want er zijn natuurlijk ook mensen die al heel jong weten wat voor beroep ze willen uitoefenen. Die vol overtuiging één beroep kiezen. En dit graag hun hele leven blijven doen.
Ook prima.
Ieder zo zijn eigen weg.
Ieder zijn eigen succesformule.

Wat vulde jij vroeger in bij de vraag,
wat wil je later worden?
En van welke beroepen droom jij nu?

•Photo by @annekaerefotografie